Hon började sin yrkesbana som kopiatorreparatör men sadlade om och blev en av världens ledande trafiksäkerhetsforskare. Astrid Linder, professor i trafiksäkerhet på VTI, är skaparen bakom en kvinnlig krockdocka. Nu är den klar, och presenteras i maj 2023.

I det här avsnittet av poddserien Svenska snillen är vi hos Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, mitt i fordonsklustret på Lindholmen i Göteborg.

Det kan tyckas märkligt att reglerna fortfarande bara kräver att bilar krocktestas med en krockdocka som representerar en typisk man – trots att kvinnor löper högre risk att skadas vid jämförbara olyckssituationer.

Trafiksäkerhetsforskaren Astrid Linder har vigt en stor del av sitt yrkesverksamma liv åt att undersöka hur bland annat kvinnor drabbas vid trafikolyckor – och hon ligger även bakom världens första kvinnliga krockdocka.

Men hur kom det sig att reparatören av kopieringsmaskiner tog steget till att bli en av världens ledande trafiksäkerhetsforskare? Hur fick hon idén att ta fram den kvinnliga krockdockan? När tror hon att det blir krav på att använda även kvinnliga krockdockor vid testning? Och vilken bil kör hon själv?

Det här är några av frågorna som vi söker svar på i detta avsnitt av Svenska snillen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Läs hela nyheten här