Efter fyra år som preses , eller ordförande för Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, är det dags för Carl-Henric Svanberg att lämna över uppdraget till Marcus Wallenberg.

Norrbottningen Carl-Henric Svanberg har en imponerande karriär som startade med en civilingenjörsutbildning som tog honom till ledande uppdrag inom svenska industriklenoder som ABB, Assa Abloy, Ericsson och AB Volvo.

Ny Teknik träffar Carl-Henric Svanberg i Sjögrensbiblioteket på IVA på Grev Turegatan i centrala Stockholm. 

Det blir ett samtal om IVA:s roll och makt i Sverige.

Vad han som näringslivsexpert tagit med sig in i en akademisk organisation.

Om vad han lärt sig under åren som företagsledare.

Om varför han och hans fru investerar i startups och varför det området är spännande och viktigt för svensk samhällsutveckling.

Om synen på den så kallades Norrlandsboomen med stora gröna industriplaner som ingen kunde ana för tio år sedan.

Om utmaningarna att hitta rätt kompetens bland svenska ingenjörer till den pågående omställningen av svensk industri till mer elektrifiering och gröna initiativ.

Vi pratar givetvis även om hans nuvarande roll som styrelseordförande för AB Volvo där omställningen mot att enbart sälja elektrifierade lastbilar är i gång för fullt.

Om synen på svensk energipolitik och hur viktigt det är att skapa ett stabilt, modernt och välutvecklat svenskt elsystem som kan möta alla krav som ställs – inte minst från Volvo.

Vi pratar även oljekatastrofen där 13 medarbetade miste livet nästan direkt när Carl-Henric klev in i rollen som styrelseordförande för brittiska energijätten BP.

Och en tillbakablick på hur det var att ta över som vd på Ericsson och synen på dagens Ericsson.

Ja och mycket mer. 


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Läs hela nyheten här