Webbläsaren Brave – Om det finns något som få på Internet tycker om så är det reklam och annonser. Problemet handlar om att vi sällan får välja hur vi ska utsättas för den och det är sällan vi har bett om den. Det är här som Brave vill göra det annorlunda.

Brave är i grunden en webbläsare där fokus ligger på att hålla användarna anonyma och säkra. Samtidigt har man sin egen kryptovaluta som är ansluten till annonser i webbläsaren, som du själv väljer om du ska få eller inte. Vill du vara fri från annonser på nätet så är det här den bästa webbläsaren för jobbet. Vi ska gå igenom hur den fungerar och vad du behöver tänka på innan du börjar använda den.

Den har sin egen kryptovaluta

Brave är mer än bara en webbläsare. I webbläsaren kan du tjäna deras egen kryptovaluta BAT, Basic Attention Token. Den här används på deras annonsplattform och användare belönas med denna om man väljer att ha annonser aktiverade.

Den här kan du sedan sälja precis som vilken kryptovaluta som helst. Utöver på deras webbläsare så har den inte något större användningsområde än. Det finns däremot flera funktioner som gör det möjligt för dig att donera dina BAT till hemsidor och profiler på sociala medier genom ”dricks” eller egna prenumerationer som du kan ställa in direkt i webbläsaren.

På så sätt kan du ge bort lite av dina intäkter från annonser varje månad till någon hemsida du tycker om eller en YouTuber som skapar material du gillar.

Vill revolutionera annonsmarknaden

Brave försöker göra så att mer av annonserna och makten över dessa sitter hos användarna. Det gör att användarna kan lita mer på reklamen och kan hjälpa till att påverka hur framtidens annonsering ska ske.

Det är fortfarande väldigt tidigt i deras arbete men man erbjuder idag annonser direkt på skrivbordet genom webbläsaren i USA och nästan alla europeiska länder. Varje gång du får en annons så får du en liten del BAT som sedan delas ut en gång i månaden. Du får också en belöning för att du är en aktiv annonsanvändare.

Säker webbläsare med annonsblockering

Själva webbläsaren är baserad på Chromium, alltså samma kod som Google Chrome. Du kan med andra ord använda Chrome-tillägg när du använder den här webbläsaren. Använder du redan Chroem så kan du enkelt föra över alla dina lösenord, cookies och så vidare.

När det kommer till annonser på nätet i allmänhet så är dessa blockerade i Brave. Du kan såklart aktivera dessa om du vill, men i allmänhet så blockerar man potentiellt skadlig kod, annonser och så vidare. Du har med andra ord full kontroll över hela din användarupplevelse.

Det här gör Brave till en otroligt säker webbläsare med en bättre annonsblockering än de flesta webbläsare och appar kan erbjuda idag. Det enda egentliga klagomålet man ser från användarna är att att Brave, precis som alla Chromiumbaserade webbläsare, drar ganska mycket datorkraft för att vara igång. Utvecklarna bakom Brave säger att man jobbar på detta.

Du kan tjäna pengar och den är enkel att börja med

Teamet bakom Brave och valutan BAT leds av Brendan Eich. Det är en av skaparna av JavaScript och Mozilla, som bland annat ligger bakom webbläsaren Firefox. Det är alltså ingen okänd person utan han ses som en auktoritet i det här området.

Bland användare så är det främst positiva saker man hör om webbläsaren, om man bortsett från att den tar en hel del arbetsminne från datorn. Att man kan tjäna pengar genom lite annonser och får tillgång till en bra annonsblockerare gör den ganska populär.

Brave är fortfarande ganska nytt och det finns goda möjligheter för både webbläsaren och kryptovalutan BAT att växa. Än så länge har det sett bra ut och om du är på jakt efter högre säkerhet och vill ha mer anonymitet på nätet så kan Brave vara ett bra val för dig.